Lala...

Sunday, March 21, 2010


Resepi ni dah lama dah buat (masa jamu kawan buka puasa kat entry ni). Tapi sebab resepi yang buat semalam, amik gambar masa saki baki jadik malu-malu ayam la nak letak frontpage. Cover la ngan resepi lama ni dulu dan yang latest kat bahagian bawah..keh keh keh..

Lala Masak Lemak Cili Padi dengan Nenas

Bahan-bahan

1) Sekilo lala
2) Sekotak santan M&S
3) 5-6 batang cili padi (ditumbuk halus, ikut kalau nak pedas tambah lagi)
4) Sehelai daun kunyit
5) Serbuk kunyit, sesedap rasa dan rupa
6) Garam secukup rasa
7) Air secukupnya
8) Seulas bawang putih dan merah dihiris halus
9) Sepotong nenas (saiz sederhana)


Cara-cara

1) Campurkan semua bahan kecuali lala dan garam dengan masukkan secawan air.
2) Kacau kuah hingga menggelegak.
3) Masukkan lala dan kacau hingga semua lala agak separuh terbuka
4) Masukkan garam, rasa dulu supaya tak terlebih letak garam sebab lala dah masin. (jika pedas, masukkan sesudu besar gula dan kacau lagi)


Lala masak rempah
Gambar tak senonoh sket, dah nak abeh..hehehe


Bahan-bahan

1) Setengah kilo lala (tak banyak mana pon kalau kaki ratah cam aku :p)
2) Sesudu besar rempah kari ikan
3) Sesudu cili giling/blender
4) Seulas bawang merah dan putih dihiris halus
5) Sesudu serbuk kunyit
6) Garam dan gula secukup rasa
7) Setengah cawan air
8) Minyak untuk menumis

Cara-cara

1) Panaskan kuali dan masukkan minyak. Tumis bawang hingga naik bau.
2) Tumis cili hingga garing dan naik bau.
3) Masukkan rempah dan kunyit dan tumis hingga garing
4) Masukkan lala dan gaul rata dalam periuk. Tunggu hingga lala hampir masak.
5) Masukkan air ikut selera kalau nak berkuah
6) Masukkan garam dan gula secukup rasa.

0 comments:

Resepi Ikut Suka Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino