Udang Goreng Kunyit + Sambal Telur Separuh Masak..

Thursday, March 18, 2010

Udang goreng kunyit


Salam,
update lagi pasal menu minggu ni. Kali ni, suke nak main campak2 ape yg ada dalam peti ais. So, hasilnye resepi simple tapi tangkap leleh! (sebab pedas..haha..)


Udang Goreng Kunyit Bahan-bahan

1) 10-12 ekor udang sederhana besar (dibersihkan dan dibuang kepala)
2) 5-6 batang Kacang buncis (dipotong serong, agak2 1.5cm gitu2 gak)
3) Seulas bawang merah dan putih dihiris nipis
4) sebatang lada hijau/merah dipotong nipis
5) Sepotong karot, dipotong panjang2 agak2 1.5 cm juge
6) Kunyit serbuk secukup rasa dan warna
7) Garam secukup rasa
8) Minyak untuk menumis


Cara-cara

1) Panaskan kuali, masukkan minyak dan masukkan bawang. Kacau sedikit, tak perlu sampai garing. Masukkan udang. Masak hingga nampak separuh masak (udang bertukar warna)
2) Masukkan karot dan kacau sebati.
3) Masukkan serbuk kunyit dan kacau lagi dalam 2-3 minit sehingga udang nampak serperti hampir masak.
4) Masukkan potongan kacang buncis dan cili, kacau hingga kacang sedikit layu/masak dan udang betul2 masak. Masukkan sedikit garam, kacau dalam 1-2 minit dan tutup api. Boleh dihidangkan.


Tips

1) Untuk tahu udang sudah masak atau belum, tengok antara kulit dan isinya. Jika nampak ada ruang/terpisah, maknanya udang sudah cukup masak.




Sambal Telur Separuh Masak

Bahan-bahan

1) 2 biji telur saiz sederhana
2) 3 sudu besar cili blender/cili giling (kalau tak suka pedas, just masukkan dalam 2 sudu dah mencukupi
3) Sedikit garam dan gula secukup rasa
4) Seulas bawang putih dan merah dihiris halus
5) Minyak untuk menumis
6) Sedikit air


Cara-cara

1) Panaskan minyak, tumis bawang hingga naik bau.
2) Masukkan cili giling dan tumis hingga garing/naik bau.
3) Masukkan sedikit air dan kacau sebati. (agak2 supaya masa masukkan telur, kuah tidak cepat kering untuk bagi telur jadi separuh masak)
4) Masukkan garam dan gula mengikut sukatan/rasa yang sesuai. (pastikan gula dan garam tu betul2 memenuhi sukatan atau sesedap rasa, sebab bila dah masukkan telur nanti, dah tak boleh kacau lagi kuahnye)
5) Masukkan telur dengan hati-hati supaya kuningnya tidak pecah.


Rupa telur di pecahkan dalam kuali


6) Tunggu hingga kuah menggelegak, dan kaut sedikit kuah yang ditepi2 telur tadi ke atas telur, untuk memasakkan bahagian atas telur (jangan kacau ye, nanti pecah pulak kuningnye, dah jadi telur hancur plak!)
7) Tunggu telur menjadi seperti yang diingini, dan tutup api. Angkat dengan hati-hati untuk dihidangkan. Telur sudah siap, dan boleh dimakan dengan nasi atau roti.


Selamat mencuba!!!

0 comments:

Resepi Ikut Suka Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino